دسته بندی : رشته های ورزشی
۱۴۰۱/۱۰/۰۵
معرفی TRX و مقایسه آن با تمرینات سنتی
مقدمه:
در تمام طول تاریخ، داشتن اندام متناسب و توانایی نیروی بیشتر، برای مردم به ویژه جوانان از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. از دیدگاه علمی و بالینی ترکیب بدن مناسب، تعادل و قدرت عضلانی برای سلامتی، افزایش کیفیت زندگی و عملکرد بهینه روزانه از اهمیت ویژهای برخوردار است. برای مثال، افرادی که دارای چربی بیش از حد و درنتیجه ترکیب بدنی نامطلوب هستند، احتمال افزایش عوامل تهدیدکننده قلبی در آنها بیشتر است. به طورکلی، افراد همواره باید خطر افزایش وزن را در خود احساس کنند و برای جلوگیری از این خطر باید راهکارهایی را بیندیشند.
یکی از راهکارهای مفید برای بهبود ترکیب بدنی و افزایش قدرت عضلانی، تمرینات مقاومتی می باشند. در سال 1223 کالج آمریکایی پزشکی ورزشی (ACSM ) برای اولین بار تمرینات مقاومتی را به عنوان یک جزء مؤثر در برنامه های آمادگی جسمانی برای افراد سالم در تمام سنین گنجاند. در این راستا، اگرچه بر تمرینات هوازی و استقامتی تأکید فراوانی شده است، اما مطالعات مختلف بیان داشته اند که برای کاهش و حفظ وزن تمرینات مقاومتی نیز می توانند بسیار مؤثر باشند و باعث کاهش قابل ملاحظه توده چربی شوند.
تمرینات ناپایداری (Training Unstable)نوعی از روش های تمرینی مقاومتی است که امروزه در برنامه های ورزشی مورد استفاده قرار می گیرد. ناپایداری می تواند از طریق دستگاه ها یا تکنیک های مختلفی فراهم شود و فقط محدود به برخی روش ها، نظیر توپ های بوسو (Bosu) و سوئیسی نیست. تمرینات مقاومتی کل بدن یا TRX (Total Body Resistance Exercise) از جمله تمرینات ناپایداری و معلق می باشد که استفاده از آن برای سلامت و بهبود عملکرد ورزشی به طور فزاینده ای در حال گسترش و محبوبیت است. به طور کلی TRX ورزشی نوین و شامل تمرینات بر پایه تعادل و وزن بدن می باشد. در این روش از بند TRX برای تمرینات تعادلی و قدرتی استفاده میشود؛ طبق وب سایت رسمی TRX تمرینات این ورزش برای همه مناسب است. تمام آنچه شما نیاز دارید یک پک لوازم TRX، مربی و وزن بدن خودتان است. لازم است که مربی متخصص، تمرینات ورزشی شما را بررسی کند تا دچار آسیب نشوید.
تاریخچه:
رندی هتریک یک فرد نظامی و سخت کوش بود که با حرکات و تمرینات سربازان نیروی دریایی کاملا آشنایی داشت. سربازان مدت زمان زیادی را بر روی کشتی سپری می کردند و هیچ وسیله ای برای انجام تمرینات ورزشی نداشتند و نمی توانستند بدن خود را ورزیده و در حالت آماده باش نگهدارند، همین امر باعث شد تا رندی هتریک به فکر ساخت وسیله ای باشد تا مجموع نیاز های ورزشی سربازان را برطرف کند بنابراین تمرینات TRX در سال ۱۹۹۰ توسط رندی هتریک اختراع شد .
عوامل تشکیل دهنده این وسیله یک عدد بند چتر بازی و دو عدد دسته می باشد که از هیچ کشی در آن استفاده نشده و بسیار سر سخت و مقاوم است و افراد می توانند با تکیه و یا آویزان شدن با آن، با وزن بدن خود هرگونه تمرینات ورزشی را انجام داده و استقامت و آمادگی جسمی خود را بالا ببرند.
تسمه TRX تا وزن 200 کیلوگرم را تحمل می کند و می توان این تسمه را به هر میله و یا گیره مستحکمی در ارتفاع مناسب نصب کرد.
مقایسه TRX با تمرینات سنتی:
TRX در مقایسه با تمرینات سنتی دمبل یا هالتر، انجام حرکات را از طریق زوایا و تحرک وسیع تر، با چالش بیشتری مواجه می سازد. همچنین، این ابزار و روش تمرینی برای اهداف مختلفی از آماده سازی ورزشکاران تا آمادگی عمومی و توانبخشی مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی، به نظر می رسد که تمرین با ابزار ورزشی معلق، عملکرد گیرنده های حسی عمقی (Proprioceptive )و فشار به عضلات مرکزی را که برای تعادل و پایداری اهمیت دارند، افزایش دهد. هدف از انجام تمرینات TRX توسعه قدرت، تعادل، انعطاف پذیری، افزایش دامنه حرکتی و ثبات مفصلی است. بنابراین یکی از فواید فراگیری TRX افزایش تعادل و تقویت مرکز ثقل بدن است. مرکز ثقل، نقطه تعادل بدن بوده و در اکثر رشتهها به ویژه رشتههای رزمی و رشتههای شرق دور استفاده می شود.
در تحقیقات بسیاری در این خصوص، گزارش شده است که TRX اثر قابل توجهی بر پایداری عملکرد عضلات شکمی و عضلات احاطه کننده لگن دارد. همچنین سازگاری های ناشی از تمرینات مقاومتی با TRX، نسبت به تمرینات مقاومتی سنتی باعث بهبود بیشتری در تعادل افراد می شود. بهبود تعادل درنتیجه تمرین مقاومتی با TRX را می توان با افزایش قدرت عضلات بویژه عضلات مرکز و اندام تحتانی و به خصوص سازگاری عصبی_عضلانی با حالت ناپایداری موجود در این تمرینات مرتبط دانست.
فواید تمرینات TRX:
• افزیش استقامت عضلانی
• چربی سوزی و کاهش وزن و سایز
• افزایش توان هوازی
• عضله سازی سریع
• افزایش تعادل
• مناسب برای انواع افراد با هر سطح و سابقه تمرینی
• هماهنگسازي عصب و عضله
• افزایش چابکی
• امکان انجام هر گونه تمرینات و حرکات لازم برای آمادگی جسمانی بدون نیاز به سایر وسایل
• همزمانی تمرینات و حرکات ( امکان درگیری چندین عضله با یک حرکت)
• افزایش انعطاف پذیری بدن